Bakelit er et materiale, som ikke kan brænde og som ikke leder elektrisk strøm. 

På Nimbussen er bl.a. tændspolen, styrebremseknoppen, stoplyskontakten, kulholderne på dynamoen og kassen på det originale batteri lavet af bakelit.

 

Fremstilling

Bakelit eller phenolplast er forgængeren for plastik. Det blev fremstillet industrielt under tryk og varme af fenol og formaldehyd med tilsætning af savsmuld og pigment (farvestof).

Ægte bakelit afgiver en markant lugt, når det smelter, som minder om lugten af brændt hår. Det samme lugt opstår, når du f.eks. saver i bakelitten.

Råfenol blev i Danmark fremstillet af tjære, der var et produkt fra vores gas- og koksværker. Formaldehyd er udvundet af metanol (træsprit). Formaldehyd har en skarp stikkende lugt, og er ved stuetemperatur en giftig gasart. Formaldehyd er i 2011 optaget på listen over kræftfremkaldende stoffer.

 

Farve

Oprindeligt var bakelit oftest sort eller brunt. 

 

"Uægte" bakelit

Alternativt kan man fremstille bakelit af træuld (fint savsmuld), lim, pigment (farvestof) og linolie. Det støbes i en form under pres og varmes op i f.eks. en ovn. Linolie er mere harmløs end de nævnte stoffer, det er nemlig udvundet af hørfrø.

 

Vedligeholdelse

Hvis bakelitten på motorcyklen mister farven skyldes det, at bakelitten er tørret ud.

Du kan vedligeholde bakelitten med linolie. Bakelitten vil så få den oprindelige farve igen. Når linolien er tørret, kan du evt. polere bakelitten, så du får en blank overflade.